您的位置: 首頁 > 資訊頻道 > 家居裝修 > 別做水魚!新婚裝修Tips

別做水魚!新婚裝修Tips

發布時間:2018-11-06  來源:  瀏覽量:
 

WhatsApp Image 2018-11-06 at 11.18.10 AM.jpeg


每當開心組識二人小天地時, 牽涉item又多,自己從未搞過裝修,好多時候都依賴佐裝修師傅,希望距地幫自己搞掂曬所有裝修事宜。雖然係咁,但錢銀係自己嘅,有D裝修基本要知嘅嘢,都係要知清楚。

別做水魚!新婚裝修6個tips:



1.未幫襯,先出血?

部分裝修公司會先收取度尺費,作為上門視察、度尺的費用,就好似新娘嘅試妝費,當你決定幫襯時,會係款項中扣除,有些窗簾及電器公司也會收取度尺費。


2.新舊樓之裝修費差幾多?

二手樓的裝修費一般為新落成樓宇的兩至三倍,所以新樓定價高都唔係無道理,至少水電、地板等全部ready,唔需要額外洗一筆。


3.裝修費分「乾」「濕」

裝修費又分為濕區和乾區,前者指一切和水有關的工程如換水管、水泥等;後者為木工、傢俬訂造等。而裝修費一般貴在濕區、更換窗口、拆牆及換地板。若單位樓齡細,保養得宜,新人大可慳返筆。

拆牆是裝修最「重皮」的環節,因為涉及電線、喉管、油漆等範圍,如果budget唔多嘅話,建議保留原有間隔。


4.單位愈大,裝修費愈貴?

未必㗎。無論單位幾大,都有四樣必做item—風、火、水、電,有了固定開支,即使細單位裝修範圍小,都未必同裝修費成正比。

風:通風系統、空調 

火:煤氣

水:自來水供應、水喉鋪設

電:電力供應系統、喉管、電線、電力


5.想點裝修就點裝?

一定唔係!有戶主為求慳得就慳,有D眼睇唔到嘅 item如水喉,就慳返唔做 。加上有D裝修師傅為了做成生意,未有仔細了解單位結構,便草草答應,當問題發生,又要額外收錢,令戶主不滿。所以,戶主唔應該過份執著要同裝修師傅有商有量,以免得不償失。


6.裝修時間要幾耐?

大部分裝修師傅面要3個月時間裝修;假如毋須全面翻新,時間可能縮短至兩個月。


用戶名
密  碼
忘記密碼