您的位置: 首頁 > 資訊頻道 > 家居裝修 > 【抗疫不可盡信的事】

【抗疫不可盡信的事】

發布時間:2020-03-19  來源:抗疫不可盡信的事  瀏覽量:
 

FB23_工作區域 1.jpg


現在這個網絡科技發達的時代,很多人想取得資訊都是在網絡上得到,但大家又係唔係真係清楚人地講既野可信性有幾高?今日小編就幫大家factcheck下到底有咩係可信啦!

 

小編都好明白大家擔心疫情的情況,而每日接收到的資訊越來越多,就會開始混淆。有些資訊可能人云亦云;但係依家最緊要就係加強防疫,要盡量正確理解疫情

 

1.       小朋友唔會受感染?呢個講法一定係錯的,小朋友都絕對有機會會感染病毒,而感染的可能性同大人一樣高,所以對小朋友的防疫保戶都同樣重要。

2.       感染之後一定會發燒?係依家咁多個案裡面有發現並不是全部患者都會發燒,但發燒依然係頭號病徵,有大約80%患者都會出現的症狀。

3.       武漢肺炎同流感一樣?死亡率低過流感?武漢肺炎的死亡率約3.4%,比季節性流感的1%死亡率高,而病毒產生的病情比流感更嚴重,現時還沒有疫苗和療法。

4.       武漢肺炎患者可以完全康復?並唔會,因為病毒令到患者肺部出現纖維化,肺功能已經受損,走路時會感到氣促;而就算康復都會有再感染的風險。

5.       寵物感染肺炎會傳播病毒?有生物學專家指出,寵物被感染不等於會傳病毒。

6.       武漢肺炎只會工及肺部?不是,會因為病毒進入身體而攻擊其他器官,例如心臟、腎臟、腸道等。

7.       如果網購收到的包裹會令人易中招?雖然可能性較低,但每次收到包裹後大家都要順手清潔一下。

8.       戴口罩一定可以100%避免病毒?口罩只是阻擋飛沫傳播,並不是100%可能防禦病毒。

9.       酒精濃度越高就越好?其實只要75%-85%的濃度酒精就有效消除武漢肺炎,太高濃度的酒精反而會對病毒有保護作用,功效就沒有那麼顯著。

10.    食維他命C可預防新型冠狀病毒感染肺炎?攝入維他命C只是輔助性治療手段之一,並不能預防武漢肺炎。


所以大家凡事都要記得FC左先好信啊,不論係依家疫情資訊或者係生活上的資訊都好。


用戶名
密  碼
忘記密碼