您的位置: 首頁 > 資訊頻道 > 家居裝修 > 【武漢解封=安全?】

【武漢解封=安全?】

發布時間:2020-03-25  來源:武漢解封=安全?  瀏覽量:
 

FB26_工作區域 1.jpg


中國政府宣佈湖北除武漢外已經解封,而武漢就會在48號解封,到底解封係唔係等於武漢肺炎在源頭地已經完全受控?到底解封後既湖北地方同武漢地方的居民可以好似以前一樣生活?

 

今日小編同大家探討一下,其實依家疫情已經唔再係中國失控,而流傳到外國地方,但係咁樣未必係中國完全做得好同埋一家係安全,之前小編都講過武漢肺炎係會再次感染的,雖然有唔少人已經好返,但會唔會再次感染或者有潛在的病毒還未消滅,都係未知之數。

 

同時外國疫情嚴重,而現在還有不少留學生在外地,輸入性感染病例的增加,以及一些城市放開限制、允許人們重返工作崗位、重振遭受重創的中國經濟,其實更會引發了人們對第二波感染的擔憂。

 

但中國還要繼續經濟的發展才不會受挫,但在各地都禁止外地人士進入自己國家的情況下,中國首先解封源頭地這個做法到底是否正確都很值得我們思考。為了不必要的情況發生,大家也減少外出,避免在多人的地方逗留。


用戶名
密  碼
忘記密碼