您的位置: 首頁 > 資訊頻道 > 廚房/浴室 > 【廚房小學識】開放式廚房鋁天花

【廚房小學識】開放式廚房鋁天花

發布時間:2020-06-26  來源:【廚房小學識】開放式廚房鋁天花  瀏覽量:
 

57_工作區域 1.jpg


開放式廚房新造天花


現在很多新型單位都係主打開放式廚房,如果想裝修改造屋企時,係開放式廚房想加個假天花可以點做,又需要點樣收口?就等我話比大家知啦!


如果大家想舊屋梗廚房轉開放式廚房,先睇呢篇文章<<開放式廚房用明火煮食?>>了解更多改造廚房的法例要求。

0a54885143ac42d6a974078867ecf4de.jpeg

開放式廚房如果天花上沒有陣位的話其實到大廳的天花都是一整個的,如果突然加一個鋁片假天花就會顯得有點顯眼。所以可以做一個木廊位置分隔開天花,再油上牆身的顏色就可以偽裝成圍牆身的一部分。只要在製作木廊時預留位置安裝鋁片天花就不會過分顯眼。


但其實除左一般比較常用既鋁片假天花外,比較新的私樓現在都會多用可以防水的木板假天花,因為外觀比較好,而又可以選擇顏色而又可以安裝較好看的led射燈,所以都比較多人會選擇,特別是開放式廚房。

unnamed (6).jpg

可能有些業主會選擇不造假天花,雖然這樣樓底會比較高,但如果天花有些喉管和長時間使用的油煙就會很明顯見到。而安裝假天花就有利於家居清潔,因為不管電磁爐的油煙比煤氣爐的少,但長時間使用天花板也會積滿油煙的污跡。


用戶名
密  碼
忘記密碼