您的位置: 首頁 > 資訊頻道 > 地板/瓷磚 > 【『磚』登俾您知 】甚麼是乾/濕鋪

【『磚』登俾您知 】甚麼是乾/濕鋪

發布時間:2020-07-31  來源:【『磚』登俾您知 】甚麼是乾/濕鋪  瀏覽量:
 

 

59_工作區域 1.jpg

甚麼是乾/濕鋪

其實有時大家會聽到一D裝修術語都無係太清楚,就例如有唔少人都會係做泥水的時候會問咩係乾鋪咩係濕鋪?就等小編黎解答下大家問題啦!

香港大部分的裝修公司在泥水工程中大部分都係濕鋪因為再拆爛舊地台的時候,濕鋪是因為會打爛地面的時候有些水喉電喉時,倒上英泥之後未乾時就盪平D英泥上英泥油再直接鋪磚,盪平及舖磚是同一個時間進行的,這個的時間可能比較短。

乾鋪係起樓的工程就會比較常見,盪平英泥會由一個師傅做全棟樓,而第二個師傅就會係另一日進行舖磚。因為另一日鋪磚的時候英泥就已經硬左再上磚咁樣就係叫乾舖。而在家居中的乾鋪一樣都是先盪平全屋的地台面,等一日後就可以舖地磚。

WhatsApp Image 2020-06-28 at 21.55.06.jpeg

但未必係只有起樓先會見到乾舖既做法,有時候要還原單位比業主的都有機會需要乾舖,因為還原石屎地比業主,咁就要做英泥直接舖上登佢乾透,而有部分師傅前身做開起樓工程項目,已經習慣左乾舖做法就唔好勉強師傅磚時舖做法。


用戶名
密  碼
忘記密碼